Historia cygar Macanudo rozpoczęła się w fabryce Temple Hall na Jamajce w 1940 roku, a jej nazwa pochodziła od rozmiaru i kształtu cygar. Późniejsza współpraca ze spółką Scandinavian Tobacco Group sprawiła, że Macanudo w 1972 roku stało się samodzielną i coraz bardziej rozpoznawalną marką produkująca wyśmienite ręcznie robione cygara typu long-filler.


Obecnie cygara Macanudo produkowane są wyłącznie w Republice Dominikany. Do produkcji linii Cafe używa się starannie wyselekcjonowanych liści tytoniu. Pokrywę cygara stanowi liść Connecticut Shade, wkładkę mieszanka liści z Dominikany i Meksyku, natomiast zawijacz to liść uprawiany na żyznych glebach regionu San Andreas Tuxtla w Meksyku. Mistrz produkcji Daniel Nunez używa wyłącznie intensywnie fermentowanych tytoni, dzięki czemu smak cygar jest kremowy, a ich moc stosunkowo łagodna.


Macanudo Cafe to cygara, po które chętnie sięgają również początkujący Aficionados. Oferowane są w następujących formatach: London Club, Tita, Ascots, Diplomat, Hampton Court (aluminiowa tuba), Hyde Park, Gigante oraz Cristal (szklana tuba).


Ofertę cygar Macanudo znajdą Państwo tutaj.