Etymologicznie słowo humidor pochodzi od angielskiego humidity, czyli wilgotność. Jest to nie tylko bardzo pięknie wyglądający mebel, ale przede wszystkim specjalistyczne urządzenie do przechowywania cygar w idealnych dla nich warunkach, które gwarantują odpowiednią świeżość i smak. Każdy dobrej jakości humidor wyposażony powinien być w nawilżacz oraz higrometr, a jego wewnętrzne ścianki powinny być wykonane z wysokiej jakości drewna cedrowego.


Nawilżacz to na ogół niewielkich rozmiarów pojemniczek, w którego wnętrzu umieszczony jest  materiał silnie absorbujący wodę. Pochłania on nadmiar wody, którą gdy jest to potrzebne oddaje do otoczenia zapewniając wskazane warunki dla naszych cygar. Napełnia go się wodą destylowaną lub specjalnie przeznaczonym do tego płynem, jednak pamiętać należy, aby nie robić tego w nadmiarze.


Higrometr to z kolei urządzenie, którego zadaniem jest pomiar wilgotności panującej w humidorze. Wyróżniamy higrometry analogowe i elektroniczne. Te drugie oprócz miernika wilgotności na ogół posiadają również termometr.

IDEALNIE WARUNKI, JAKIE POWINNY PANOWAĆ W HUMIDORZE TO: TEMPERATURA 20-21 STOPNI CELSJUSZA I WILGOTNOŚĆ NA POZIOMIE 70%




Sezonowanie humidora -  pod tą tajemniczą nazwą kryje się proces przygotowania naszego nowego humidora do przechowywania w nim cygar, a doprecyzowując przygotowanie drewna, z którego jest wykonany. Jeżeli nie wykonamy tej czynności, humidor sam osiągnie optymalne warunki, lecz nastąpi to dopiero po kilku lub kilkunastu tygodniach. W celu prawidłowego wykonania sezonowania należy przez około tydzień kilka razy w ciągu doby przecierać wewnętrzne ścianki humidora wilgotną szmatką, wykonaną z bawełny i zmoczoną wodą destylowaną lub specjalistycznym płynem. Nawilżacz znajdujący się we wnętrz humidora powinien być napełniony. Po tygodniu można już rozpocząć przechowywania cygar, pamiętając o regularnym uzupełnianiu nawilżacza. Można dodatkowo co pewien czas przecierać ścianki wspomnianą wilgotną szmatką.


Kalibracja higrometru:

Test solny – polega na umieszczeniu higrometru i nierozpuszczonej niewielkiej ilości soli w jego pobliżu, w zamkniętej szczelnie torebce foliowej lub szklanym naczyniu. Po około 10 godzinach należy odczytać pomiar, nie otwierając przy tym torebki lub naczynia. Powinien oscylować w granicach 75%.


Szybka kalibracja – polega na owinięciu higrometru zwilżoną w ciepłej wodzie bawełnianą szmatką i doczytaniu po ponad 30 minutach wilgotności, która powinna oscylować na poziomie 95 – 100%.

Oferta humidorów i akcesoriów cygarowych