Szlachetne odmiany whisky najlepiej smakują w towarzystwie wysokogatunkowych ręcznie produkowanych cygar i przecież nie ma w tym nic dziwnego. Oba produkty łączą szczególne etapy produkcji wymagające ogromnego doświadczenia i wiedzy.

Ten wyjątkowy trunek, jakim bez wątpienia jest wysokiej klasy whisky, pochodzi z malowniczej Szkocji, jednak produkuje się ją także w innych krajach chociażby w Stanach Zjednoczonych - przykładem jest tu smaczny Jim Beam, jak i w Kanadzie, czy Irlandii. Jednak jednogłośnie koneserzy tego szlachetnego alkoholu preferują szkocką. Za najlepszą w ich gronie uchodzi, tzw. single malt (np. Tomintoul, Speyburn, Glenfiddich), słodowa której nie miesza się z innymi. Kolejnym rodzajem powszechniej nazywanej szkockiej, jest ta typu blended (np. Johnnie Walker, Ballantines, Bannister), tzw. mieszana.

Ciekawostką jest, szczególnie dla osób mało wtajemniczonych, że wiek whisky blended określa się po jej najmłodszym składniku. Pięcioletnia whisky w swym składzie posiada mieszankę również starszych składników.

Whisky należy podawać z specjalnie przeznaczonych do tego szklankach w kształcie tulipana (prezentujemy poniżej):







Produkcja whisky, jak choćby tej typu single malt, wymaga od jej producentów ogromnego doświadczenia i umiejętności, tak samo jak w przypadku produkcji cygar ręcznych klasy premium. Może właśnie dlatego te dwa cuda ludzkich rąk tak bardzo do siebie pasują...

Produkcja whisky single malt składa się z kilku podstawowych etapów.


  • tworzenie słodu- jęczmień poddawany jest namaczaniu, którego kluczowym momentem jest kiełkowanie. Następnie suszy się go w stożkowych piecach nad ogniem, otrzymując w ten sposób jęczmień słodowy.


  • kolejny etapem jest przekształcenie słodu, w tzw. zacier. Słód musi zostać zmielony i przybiera w ten sposób formę ziarna zmieszanego z gorącą wodą, później łączy się go z zacierem w kadzi. Poprzez rozpuszczenie się skrobi powstaje słodki ciecz, którą ściąga się z kadzi wraz z zacierem, aby rozpocząć kolejno proces fermentacji.

  • fermentacja, podobnie jak w przypadku produkcji cygar wysokogatunkowych, to kluczowy moment produkcji whisky. Słodka ciecz, o której już wspominaliśmy, tzw. brzeczka, zostaje schłodzona, a następnie przelana do dużych kadzi fermentacyjnych, gdzie dodawane są drożdże. Doprowadzają one do szybkiej fermentacji cukrów w naszej cieczy, po zakończeniu tego procesu powstaje mieszanka alkoholowa podobna do znanego nam piwa, o objętości alkoholu wynoszącej ok 8%.

  • desylacja to równie ważny moment w produkcji whisky, mieszanka wpompowana zostaje do destylatora wykonanego z wysokiej jakości miedzi. Pierwszy produkt tego procesu, jakim jest roztwór o objętości alkoholu w granicach 20% wlany zostaje do kadzi ze spirytusem, gdzie poddawany jest drugiemu procesowi destylacji.

  • po procesie destylacji przyszedł czas na etap dojrzewania mieszanki. Odbywa się to w dębowych beczkach, które spoczywają spokojnie w magazynie producenta, gdzie z każdym rokiem wyparowywuje ok 2% objętości alkoholu.Umownie przyjmuje się, że okres leżakowania nie może być krótszy niż 3 lata.

  • ostatni etap, najprzyjemniejszy, polega na butelkowaniu whisky, która uprzednio została wymieszana z odpowiednią ilością wody źródlanej w celu uzyskania pożądanej mocy i smaku. Po przelaniu whisky do butelek przestaje ona już dojrzewać.


Poniżej zaprazentujemy Państwu listę cygar, która naszym zdaniem idealnie komponuje się z tymi wytwornymi trunkami. Pragniemy zauważyć, że do tak wyjątkowych trunków należy dobierać cygara najwyższej jakości, o odpowiednim smaku i aromacie. Oczywiście pozostawiamy tu dużą swobodę, dzieląc się jedynie naszym własnym doświadczeniem w degustacji cygar.



1. Cohiba Behike 54


Cygaro, które naszym zdaniem najlepiej komponuje się z wytwornymi alkoholami, przede wszystkim z whisky typu single malt. Produkowane jest na Kubie, przez najlepszych Torcedores (osoby ręcznie zwijające cygara) na wyspie. Kremowy aromat cygar Cohiba Behike, charakterystyczny dla najlepszych cygar kubańskich oraz subtelne nuty kawy znakomicie pasują do smaku najlepszych whisky. Dodatkowo znakomity ciąg i perfekcyjne spalanie sprawiają, że osoba delektująca się cygarem, może spokojnie poświęcić się relaksowi i zachwycać się niepowtarzalną jakością obu tych produktów!







2. Partagas Lusitania

Wyjątkowe cygaro o nazwie, która kryje w sobie wielką historię statku pasażerskiego, który zatonął podczas I wojny światowej. Produkowane jest również na Kubie z najlepszych odmian tytoni poddanych rygorystycznej selekcji. Cygaro Partagas Lusitania gwarantuje znakomite spalanie oraz perfekcyjny ciąg. Podczas degustacji uwalnia subtelne kremowy nuty przeplatane aromatem pikatnych przypraw. Pozycja rzadko spotykana na polskim rynku cygarowym, dlatego z jeszcze wiekszą radością możemy je Państwu zaoferować!





3. Rocky Patel 15th Anniversary Robusto


Rocky Patel to firma, która z dużym impentem podbiaja rynki cygarowe na całym świecie. Produkcja tych wyrazistych w smaku cygarma miejsce w Hondurasie. W przypadku cygara 15th Anniversary Robusto, do produkcji użyto najwyższej jakości liści tytoniu uprawianych na żyznych glebach Nikaragui i Ekwadoru. Cygaro oferuje bogaty aromay z wyczuwalnymi nutami słodkości.